Trenutno berete..

Posvet v počastitev stote obletnice podpisa versajske pogodbe

Pomurska akademija PAZU je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, v sklopu prireditev, posvečenih 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom organizirala posvet v počastitev stote obletnice podpisa Versajske pogodbe in odločitve o združitvi Prekmurja z matično domovino.

Posvet je povezoval pobudnik srečanja, veleposlanik pom. akad. dr. Stanislav Raščan, vodja Sektorja za strateške študije in analize MZZ RS. Po uvodnem pozdravu predsednika PAZU pom. akad. dr. Mitje Slavinca in župana MO Murska Sobota, dr. Aleksandra Jevška je pom. akad. dr. Andrej Hozjan v svojem predavanju prisotnim predstavil zanimiv strokovni pregled zgodovinskih dejstev, ki so vodili do pomembne odločitev za Prekmurje in Slovenijo.

V nadaljevanju so spregovorili še ekscelence g. Yoshida MASAHARU, VP Japonske, g. Paolo TRICHILO, VP Italije, ga. Florence FERRARI, VP Francije, ga. Susan K. FALATKO, začasna odpravnica poslov VP ZDA in g. Paul JANČAR, namestnik VP Velike Britanije.

Posvet je ob osvetlitvi zgodovinskih dejstev zaznamovalo tudi pomemben prispevek za nadaljnje raziskave, saj so bili prisotni naprošeni, naj po svojih možnostih poskušajo raziskovalcem in Pomurskemu muzeju zagotoviti ali omogočiti dostop do izvirnih dokumentov vezanih na dogodke izpred sto let.

Pom. akad. dr. Stanislav Raščan je ob zaključku MO Murska Sobota in PIŠK podaril tudi dve knjigi, ki jih je vezano na obravnavano tematiko izdal Sektor za strateške študije in analize MZZ RS.

635947 untitled