Trenutno berete..

Kongres Zveze za srčno popuščanje na Dunaju

Na Dunaju je od 26. do 29. maja 2018 potekal kongres Zveze za srčno popuščanje pri Evropskem kardiološkem združenju (Heart Failure Association of the European Society of Cardiology). Gre za največji kongres o srčnem popuščanju na svetu, ki se je letos ponašal z rekordno udeležbo, saj je številka udeleženih, iz vsega sveta, presegla 5. 800. Rekordna je bila tudi slovenska udeležba z več kot osemdesetimi udeleženci in več kot 20 predstavitvami rezultatov raziskav in primerov iz klinične prakse. Slovenci si jo bomo še posebej zapomnili po tem, da jo je vodil naš predstavnik prof. dr. Mitja Lainščak.

Prvič v zgodovini kongresov Evropskega kardiološkega združenja je kongres kot »Scientific Chairperson« vodil Slovenec – ta zahtevna in odgovorna naloga je bila zaupana prof. dr. Mitji Lainščaku. Poleg znamenitih univerz in svetovno znanih predavateljev, ki predstavljajo najnovejša dognanja na področju srčnega popuščanja, so bili predstavljeni tudi prvi rezultati raziskave o pogostosti srčnega popuščanja »SOBOTA – HF«, ki jo prof. dr. Lainščak izvaja v Splošni bolnici Murska Sobota v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Sodelavci Splošne bolnišnice Murska Sobota in Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota predstavljajo svoje aktivnosti programa ozaveščanja in opolnomočenja o srčnem popuščanju in so bili tudi aktivni udeleženci »HoT walk«, kjer so skupaj z udeleženci kongresa in bolniki s srčnim popuščanjem po dunajskih ulicah ozaveščali glede srčnega popuščanja obvladovanja bolezni. Prof. dr. Lainščak je predaval o rezultatih presejalnega dela raziskave s poudarkom o uporabnosti in zanesljivosti presejanja v splošnem prebivalstvu z uporabo t.i. »point-of-care« naprave za določanje natriuretičnega peptida. Zaradi pomembnosti rezultatov in odmevnosti predstavitve je rezultate raziskave SOBOTA-HF prof. dr. Rudolf de Boer iz Univerze v Groeningenu vključil v svoje predavanje o najpomembnejših poudarkih kongresa na področju biomarkerjev »Highlights of the Congress«.

Na spletu je vsak dan bil objavljen tudi uro dolg videopovzetek, ki so ga pripravili v sodelovanju z evropskim kardiološkim  združenjem ESC (European Society for Cardiology), imenovan ESC TV. Tudi pri teh je prof. Lainščak sodeloval in komentiral, vsebinsko pa so bile pokrite najpomembnejše novosti iz posameznega dne.

Vse predstavitve s kongresa in posnetke predavanj lahko najdete na spletni povezavi: https://www.escardio.org/Congresses-&-Events/Heart-Failure.

Kongres