Trenutno berete..

Dr. Tim Kambič, pod mentorstvom našega člana, pom. akad. dr. Mitje Lainščaka, prejel nagrado dr. Ane Mayer Kansky za prebojno doktorsko delo na področju kardiološke rehabilitacije

Na Univerzi v Ljubljani so podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za najodmevnejša doktorska dela. Izmed šestih prejemnikov, ki na podlagi ocene strokovne komisije izpolnjujejo kriterije odmevnosti v svoji stroki, vsebina pa predstavlja vrhunski dosežek in preboj na znanstvenem oziroma umetniškem področju, je tudi dr. Tim Kambič s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani za doktorsko delo z naslovom »Učinki vadbe za moč pri bolnikih s koronarno boleznijo«.

Doktorsko disertacijo je izdelal kot mladi raziskovalec v Splošni Bolnišnici Murska Sobota pod mentorstvom našega člana, pomurskega akademika prof. dr. Mitje Lainščaka in somentorstvom prof. dr. Vedrana Hadžića. Nagrajencu in mentorju iskreno čestitamo!

Povzetek: Doktorsko delo izhaja iz dejstva, da je vadba za moč pomembna, a ostaja v primerjavi z vadbo za vzdržljivost zapostavljeno vadbeno sredstvo v kardiološki rehabilitaciji. Avtor je v doktorskem delu kot prvi na svetu dokazal, da je vadba za moč z velikimi bremeni v kombinaciji z vadbo za vzdržljivost varna in učinkovitejša od rutinske telesne vadbe (zgolj vadbe za vzdržljivost) v izboljšanju maksimalne vzdržljivosti in mišične moči pri koronarnih bolnikih v zgodnji kardiološki rehabilitaciji po koronarnem dogodku (≤1,5 meseca). Praktičnost vadbe omogoča takojšnjo implementacijo v mednarodno bolnišnično okolje.