Trenutno berete..

Akademik, pom. akad. dr. Anton Vratuša postal prvi častni član PAZU

Akademiku, pom. akad. dr. Antonu Vratuši je bil na slovesnosti ob njegovi 100-letnici, ki je potekala v sredo, 25. februarja 2015, v Grajski dvorani v Murski Soboti podeljen naziv “Častni član Pomurske akademije – PAZU”. Listino o častnem članstvu sta mu podelila predsednik PAZU pom. akad. dr. Mitja Slavinec in podpredsednica PAZU pom. akad. dr. Darja Senčur Peček.

Predsednik PAZU pom. akad. dr. Mitja Slavinec je ob tem podal kratko obrazložitev podelitve naziva “Častni član Pomurske akademije – PAZU”:

Akademik, pom. akad. dr. Anton Vratuša je med prvimi podprl ustanovitev PAZU in je ves čas tudi eden naših najbolj aktivnih članov. S svojim delom, vztrajnostjo, ugledom in izjemnim prispevkom, si je takoj zagotovil posebno mesto v PAZU. Nesporna sta vsebinski pomen in aktualnost njegovih vsakoletnih prispevkov na konferencah, s katerimi prisotne navdihuje s svetovljanstvom, odličnostjo in analitičnim pogledom na svet. S človeško toplino nas živo popelje skozi dogodke naše novejše zgodovine z vodilom za našo pot v prihodnost. S stalno prisotnostjo in izjemno akademsko avtoriteto, zagotavlja prireditvam Pomurske akademije poseben pomen in status, kar prav gotovo marsikoga dodatno motivira, da se nam pridruži.

Vsem nam je vzor, ker ne samo, da je vedno poln načrtov, ampak jih tudi ves čas uresničuje, tako da, kot pravimo: »sigdar tke na več statvaj naidnouk«.

Akademik, pom. akad. dr. Anton Vratuša je velika osebnost, ki se zaradi svoje skromnosti, pokončnosti in izjemnih značajskih vrlin, vtisne sogovorniku v trajni spomin in ga intelektualno obogati. Ni le velik znanstvenik, ampak tudi Človek. Prvih ni tako malo, združeni pa so redki. Ker ima njegov prispevek pri razvoju in delu Pomurske akademije neprecenljivo vrednost in pomen, mu podeljujemo naziv »ČASTNI ČLAN POMURKSE AKADEMIJE PAZU«.

slika2slika6 slika7 slika1

Plaketa-AntonVratusa